Please enable JavaScript

Новини

Театралните събития и награди на школа МАМОТО за сезон 2023/2024

/ Антон Николов /

Татралните сцени в гр. София и гр. Перник оживяха с множество вълнуващи събития и постановки. Драматичен театър „Боян Дановски“, камерна зала „Сълза и смях“, театър-кино „Влайкова“ и други културни пространства станаха дом на творчески изяви, които донесоха радост и вдъхновение на публиката. Ето някои от най-запомнящите се:

Април: Началото на приказките

На 26 април 2024 г. театър-кино „Влайкова“ беше домакин на първото представление на пиесата „В света на приказките“. Събитието събра множество зрители, които се потопиха в магическия свят на приказките и героите, които успяха да ги спасят. Талантливите актьори направиха вечерта незабравима, предизвиквайки радост, усмивки и бурни аплодисменти.

Май: Вълшебството продължава

На 28 май 2024 г. пиесата „В света на приказките“ отново завладя сцената на театър-кино „Влайкова“. Събитието беше вълнуващо и се изигра от най-младите актьори от възрастова група от 5 до 7 годишна възраст, като затвърдиха успеха си постигнат през годината.

Юни: Месец на динамични събития и награди

Юни беше изключително динамичен и богат на театрални събития:

• На 8 юни 2024 г. в Перник, в рамките на десетото издание на фестивала „Арлекин“, се състояха две значими представления. На голяма сцена на Драматичен театър „Боян Дановски“ се игра „Джонатан Ливингстън Чайката“ с автор Ричард Бах, а на сцената на Лятно кино зрителите се насладиха на пиесата „Олеле“ от Здрава Каменова.

• В София, на 9 юни 2024 г., в камерна зала към театър „Сълза и смях“ пред стотиците погледи се изигра представлението „Джонатан Ливингстън Чайката“ от Ричард Бах. Залата не успя да побере всички желаещи зрители, което допринесе за истински вълнуваща атмосфера както за актьорите, така и за самата публиката. Тази вечер бе незабравима, изпълнена с много позитивни емоции и аплодисменти.

• На 13 юни 2024 г. в градинката пред хотел „Маринела“ се проведе празникът на община „Лозенец“ и отбелязването на „Спасов ден“. Събитието, водено от ръководителя на школата – Антон Николов, продължи от 16:00 ч. до 19:30 ч. и предложи на присъстващите много настроение и забавление. Сред участниците бяха детска вокална група „Бон-Бон“, вокална група „Смехоранчета“, танцов клуб „Пумпал“, арт ателиета към НЧ „Пробуда-1946“ с ръководител Явор Янков и др. Специален гост на събитието беше г-н Константин Павлов - кмет на р-н "Лозенец".

• На 15 и 16 юни 2024 г. отново театър-кино „Влайкова“ бе домакин на още няколко значими представления - „Олеле“ от Здрава Каменова и „Снежанка“ от Ами Тола. Тук децата успяха да се насладят на играта и удоволствието да си партнират на сцената. Истински празник за децата, играещи на сцената, и за наслаждаващата им се публика! На тези представления всяко дете получи грамота за отлична работа през изминалата година, което добави допълнителен празничен елемент към събитието.

Време за похвали и спечелени награди

Една от значимите постижения на този период беше наградата за работа в екип за постановката „Джонатан Ливингстън Чайката“. Екипът бе удостоен с грамота и статуетка, признание за техния труд и отдаденост през сезон 2023/2024.

Значимото признание за театралните ни постановки идва от фестивала „Арлекин“, за представлението „Джонатан Ливингстън Чайката“ и „Олеле“, спечелили грамоти и статуетка за отлично представяне. Фестивалът „Арлекин“ е на високо професионално ниво, чистосърдечен, добронамерен и с протегната ръка към младите творци и състави. Този дух и професионализъм идва от ръководителя на МТ „Мускетарите“ Ваня Михова и децата, която тя възпитава и обучава, а разбира се и не на последно място – подкрепата от община „Перник“.

Сезон 2023/2024 беше изпълнен с незабравими театрални моменти и заслужени награди, но най-вдъхновяващата награда остават аплодисментите на публиката и вътрешната удовлетвореност у всеки един млад актьор! Театралната сцена продължава да бъде място, където магията на изкуството оживява и докосва душите на хората.

Очакваме с нетърпение сезон 2024/2025 с постановките и приключенията, които ни предстоят!